Lider Ne Demek ?

Dr. Cihanser Erel “ Liderlik “ kitabı ile birçok insana vizyon, bakış açısı ve öğretmenlik yapmıştır. Yeni baskısında benden Liderlik konusunda düşüncelerimi samimiyetle okuyucuları ile paylaşmamı istedi.


50 yaşına girmiş, 30 senedir özel sektörde profesyonel olarak çalışmış, 26 senelik evli, 2 çocuk babası, eğitmen, danışman ve koç olarak Liderlik konusunda görüşlerimi sizlerle bu değerli kitapta paylaşmak , benim için büyük bir mutluluk ..
İnsanoğlu, hayatta anlam arayan tek varlık olarak, yaşam boyunca var olmak, değerli olmak için mücadele verir. İnsan hayatının büyük kısmını maddi ve güç açlığını doyurmak için çalışarak geçirir. İnsan, muhteşem gücü, yaratıcılığı ve sınırsız düşünce kapasitesi ile mucizevi bir varlıktır. Diğer yandan, kendini keşfedemeyen insan yaşam boyu mutsuz, huzursuz, değersiz ve anlamsız yaşamaya devam eder. İnsan değerli bir varlıktır.


İnsan duygusal bir varlıktır. İnsanın mantığı (bilinci) sınırlıdır. Bilinçaltı sınırsızdır. Bilinçaltının sınırsızlığı harekete geçiren hedefler, hayaller ve tutkulardır. İnsanı harekete geçiren duyguları, amaçları ve inandığı değer ve inançlarıdır. İnsanı diğer yandan durduran, koruyan “EGO “ve konfor alanın dışına çıkmasını engelleyen kaybetme ve başarısızlık korkularıdır. İnsan kendisini ifade etmediği durumlarda, kabuğuna çekilir, savunmacı davranır ve çevresi ile ilişkisini keser. Motive olduğu zaman ve herhangi bir konuda başaracağını düşündüğünde ise harekete geçer. Liderin duyguları aktarma becerisi ne kadar fazlaysa, duygular o kadar güçlü vir biçimde yayılır..


Goethe’nin şu sözleri bunu çok güzel açıklıyor: “ Bir insana görüntüsüne göre davranırsan onu daha kötü hale sokarsın. Ama o insana potansiyel olarak olabileceği kişiymiş gibi davranırsan, onu olması gereken yere getirebilirsin. " İnsanlar sizin onlardan performans beklediğinizi sezerlerse her zaman performans gösterirler. İnsanlar saygı duydukları birinin kendilerine güvendiğini anladıklarında özgüvenleri de artar. Hem duygusal olarak güçlenirler, hem de başarılı olmayı daha çok isterler.


İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri anlaşılmak ve kendini ifade etmektir. Övülmek, takdir edilmek, beğenilmek insanın yemek ve içmek gibi ihtiyaç duyduğu ve kendisini değerli olduğunu hissettiren şeylerdir. Etkili dinleme yeteneği, iş dünyasında bir numaralı yetenektir. Etkili (derin) dinlemek, etkili konuşmaktan çok daha değerli bir yetenektir. Dinlemek için insanın duygusal kontrole, meraka, sabra ve empatiye ihtiyacı vardır. Bunlar, insanın duygusal ve sosyal zeka düzeyinin de göstergeleridir.


Goethe “ Dinlemek yaratmaktır” sözü ile dinlemenin ne kadar güçlü bir eylem olduğunu anlatmıştır.
“İyi konuşmacı, size sizden söz ettirendir” – William King bu sözü ile insanların etkilemede konuşmaktan çok, karşınızdaki kişiyi konuşturmanın marifet olduğunu çok güzel ifade etmiştir.


“Bana yapılan en büyük kompliman, birinin bana ne düşündüğünü sorması ve benden cevap beklemesi oldu “ – Henry David Thoreau .

“Liderler insanlara ihtiyacı olanların kendileri olduğunu idrak edemezse, büyük Lider olmazlar.”
Bunları neden mi yazdım? Bu anlattıklarım günümüzde Lider olmak isteyen kişilerin bilmesi gereken önemli bilgilerdir. Liderin başlıca görevinin, önderlik ettiği kişilerde iyi duygular uyandırmaktır. Bu ise, lider insanların en iyi yanlarının ortaya çıkaran olumlu durgular yarattığında gerçekleşir.

Bana göre Liderlik başkalarına hizmet etmektir. Liderlik, almakla değil vermekle olunur. John Maxwell “ Lider, takipçisi olan kişidir “der. Daniel Goleman ise “ Büyük Liderler bizi harekete geçirir. İçimizde tutku uyandırır ve elimizden geleni yapmamızı sağlayan bir esin kaynağı olurlar..


Robin Sharma “Ünvansız Lider“ kitabında herkes liderlik edebilir demiş.


“Lider “ bana göre şu özelliklere sahip olmalıdır;


-Güvenilir
-Tutarlı
-Değişime açık
-Alçakgönüllü
-Vizyoner
-Yüksek Duygusal Zeka’ya sahip (kişisel ve sosyal yeterliliğe sahip)
- Sıcak, duygusal
- Tutkulu ve coşkulu
-Motive edici
-Gülümseyebilen
-Bağlılık yaratabilme
-Mücadeleci
-Takım ruhuna inanan
-“Ben “değil “Biz” diyebilen
-Fark yaratmak isteyen
-İletişim uzmanı
-İnsan sarrafı
-Dinlemesini bilen
-Empatik
-İlham verici
-Hata yapmayı kabul eden
- Doğru tavır ve tutum sahibi
- Sonuç odaklı
- Gerektiğinde risk alabilen
- Kendine inanan
- Özgüvenli
-Cesaretli (cesaret veren)
-Karizmatik (zorunlu değil)
- Takdir etmeyi bilen
- Destekleyici (eğitici)
- Kararlı
- Alkışlamasını bilen
-Olumlu , Pozitif .....
Daha bir çok özellik sayabilirim.


Özetleyecek olursam, Liderlik sonuçlar ile ilgilidir. Liderlik, değer yaratmaktır. Liderlik, takip eden kişilere yol göstermektir. Liderlik, sorumluluk almak ve gerektiğinde inisiyatif kullanabilecek cesareti göstermektir.


Liderlik bana göre en önemlisi diğer insanlardaki potansiyeli ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak, onları cesaretlendirmek ve kapasitelerini geliştirmelerine destek olmaktır.


Yeni nesle söylemek istediğim “ Önce kendinizin lideri olun. Kendinizi yönetmeden kimseye liderlik yapamazsınız. Kendisini keşfedin ve ölene kadar kendinize yatırım yapın ve geliştirin “


Diğer yandan, Hellen Keller’in dediği gibi “ Liderlik, zor zamanlardan yararlanmak ve onları kendi avantajına kullanmaktır.”
Yazımı Michael Jordan”ın şu muhteşem sözleri ile sonlandırmak isterim : “ İnsanlar sana başarısız olacağını ya da yeterince iyi olmadığını söyledikleri zaman ayaklarını yere sağlam bas, güçlü ol ve seni mahvetmelerine izin verme. Çünkü liderlik kimsenin sana inanmadığı zamanlarda bile kendine tamamen inanıyor olmaktır.”


Dr. Cihanser Erel’i "Liderlik" gibi önemli bir konuyu gündeme getirdiği ve bu değerli başyapıtı gücü yettiğince ücretsiz dağıtarak Türk toplumuna harika bir liderlik yaptığı için, en içten şekilde kendisini tekrar kutlarım.


“Sana asla karşılığını veremeyecek olan biri için bir şey yapana kadar, yaşamamış sayılırsın bugün”
John Bunyan.

Liderlik her konuda yüzde 100 sorumluluk almaktır...

Çevrenize İyi ve örnek bir Lider olmanız dileklerimle,
Sevgilerimle,

Taner Özdeş

Comments powered by CComment

Bize Ulaşın

Halim Meriç İş Merkezi Cemal Sururi Cd. No:25/18 Şişli İstanbul

  • dummy0532 255 97 82

E-Bülten

E-posta adresinizi girin, size daha fazla bilgi gönderelim...

Ara